Flutter ve Rekabet

 Merhaba, bugün sizlere Flutter olmasaydı yerine neler kullanılabilirdi veya bugünkü haliyle Flutter’a alternatif olabilecek çoklu platform destekleyen teknoloji ve yazılım dillerinden bahsetmek istiyorum. Benim görüşüme göre, Flutter’ı tamamiyle “yok edecek” bir teknoloji veya yazılım dili henüz yok. Ancak yazılım dünyasında her zaman yenilikler ve gelişmeler oluyor, bunun önüne geçmek mümkün değil. Bunun yerine, şu olabilir: bir teknolojinin popülerliği ve kullanımı birçok faktöre bağlı dolayısıyla yeni teknolojiler ortaya çıktıkça bazıları mevcut olanların yerini alabilir. Ben bugün sizlere Flutter ile rekabet eden, karşılaştırması en çok yapılan teknolojilerden kısaca bahsedeceğim.

1. React Native

Sanırım Flutter ile en çok karşılaştırması yapılan framework React Native olsa gerek. Özellikle performans ve geliştirici deneyimi açısından mukayese edildiğine çok sıklıkla rastlıyorum.

  • Flutter Google tarafından desteklenen bir framework iken React Native Facebook tarafından geliştirilip desteklenmesiyle biliniyor.
  • Javascript ve React kullanarak mobil uygulamalar geliştirmeye olanak tanıyor.
  • Flutter gibi çok geniş bir topluluğa sahip, hatta bazen topluluklar arası hangisinin sayıca daha çok olduğuna dair karşılaştırmalar bile söz konusu olabiliyor.
  • React Native de Flutter gibi yeniden kullanılabilen bileşenlere (reusable components) sahip. Yani yazılım geliştirme sürecinde bir kez yazıp sonrasında farklı projelerde bile tekrar tekrar kullanabiliyorsunuz. Böylelikle daha verimli, tutarlı ve bakımı kolay projeler geliştirebiliyorsunuz.
  • React web geliştirme tabanlı olduğundan, web geliştiricilerin React Native’e adapte olması Flutter’a göre çok daha kolay. Tercih edilmesinin önemli sebeplerinden biri bu olabilir.

2. Kotlin Multiplatform Mobile (KMM)

KMM Jetbrains tarafından geliştirilip destekleniyor. Yine birden fazla platformda aynı kod tabanı ve ortak iş mantığı ile yazıp yayınlayabiliyorsunuz.

  • Flutter ve React Native’den farklı olarak isterseniz Android ya da iOS için farklı ve platforma özgü kodlama da yapabiliyorsunuz. Tek kodla iki tarafta da çalıştırmak varken, farklı kodlamanın avantajı nerede diye soracak olursanız, bu sayede, her iki platformun kendine özgü özelliklerinden ve API’lerinden faydalanabiliyorsunuz.
  • KMM, modern ve açık kaynaklı bir dil olan Kotlin ile yazılıyor. Bu dilin güçlü özellikleri geliştirici deneyimine katkı sağlıyor.
  • Rekabet kısmına gelirsek, KMM halen gelişmekte olan bir teknoloji olduğu için bazı kütüphaneleri ve topluluk desteği diğerleri kadar gelişmiş değil.

3. Xamarin

Xamarin Microsoft tarafından geliştirilip desteklenen açık kaynaklı bir platform. Çapraz platform mobil ve Windows uygulamalarını C# ve .NET kullanarak geliştirebiliyorsunuz.

  • Diğerleri gibi tek bir kod tabanıyla geliştirme yapabiliyorsunuz. İş mantığını, veri modellerini de paylaşabiliyorsunuz. Böylelikle hızlı ve bakımı kolay projeler geliştirebilmenize katkı sağlamış oluyor.
  • .NET köklü ve yerleşik bir ekosistem olduğundan bununla iyi bir entegrasyona sahip ve geniş kapsamlı geliştirme araçları mevcut.
  • Xamarin yerel API’lere doğrudan erişim sağladığından platforma özgü performans sunuyor. Ayrıca Android ve iOS için yerel UI bileşenleri kullanıyor.
  • Uzun süredir piyasada ve Microsoft tarafından desteklendiği için de geniş bir topluluk ve kapsamlı dokümantasyonu bulunuyor.
  • Genellikle daha büyük dosya boyutlarına ulaşması bu platform için bir dezavantaj.

Sonuç olarak kendim Flutter ile çalışıyor ve halen öğreniyor olsam da, sizler için Flutter’a alternatif olabilecek teknoloji ve platformları sizler için araştırdım, kısaca özetlemek istedim. Umarım çalışmalarınızın bir noktasında ilham verici olmuşumdur.

İyi çalışmalar.

Selin.

Hiç yorum yok: