Unity ile bir Oyun Akademisi programı sayesinde yaklaşık 5 ay önce tanıştım. Onun öncesinde oyun yazmak gibi bir amacım ve ilgim yoktu.
Tesadüfen kabul edildiğim bir program sayesinde oyun üzerine çalışmalar yapmaya başladım ve ne yalan söyleyeyim hoşuma gitti. C# temelim olduğu için konuya biraz özgüvenle giriştim ancak yazılımda bildiklerimin bilmediklerim yanında devede kulak olduğunu acı tecrübeyle öğrendim zira bu C# benim bildiğim C# değildi 😛
Çabuk adapte oldum neyse ki ve program ilerledikçe ufak da olsa oyun projeleri geliştirdim. 3 aylık sürecin sonunda bitirme projemi de teslim ettim. Eğer kabul alırsam ve programdan mezun olabilirsem onu da buradan duyuracağım.
Gelelim Unity’ye.
Unity Nedir?
Unity’yi oyun geliştirme sürecini kolaylaştıran ve hızlandıran bir oyun motoru olarak tanımlayabiliriz. Bünyesinde barındırdığı araç setleri sayesinde 2D ve 3D oyunlar tasarlayabiliyoruz.
Çok geniş bir topluluğu ve hatta İngilizce biliyorsak UnityLearn adında kendi eğitim sayfası bile var ve bence basit geliştirmeleri öğrenmek için oldukça faydalı ve kapsamlı.
Unity’yi kullanarak bilgisayarlar, mobil cihazlar ve oyun konsolları gibi farklı platformlarda oynanmak üzere oyunlar geliştirebiliyoruz.
Hazır varlıkların, modellerin, seslerin ücretli ve ücretsiz seçenekleriyle indirilebileceği bir Asset Store’u var. Buradan basit nesneler ya da karakterler gibi varlıkları indirerek projemizde direkt olarak kullanabiliyoruz.
Scripting
Yazımın esas konusu olan Scripting’e gelelim. Unity’de oyun nesnelerini hareket ettirme, etkileşimler ekleme, oyun mekaniği oluşturma ve daha pek çok şeyi yazdığımız Script’ler ile yani kod dosyaları ile gerçekleştirebiliyoruz.
Proje klasörleri altında Scripts isimli klasör oluşturarak tüm yazacağımız Script dosyalarını bu klasörde toplamak ideal olanı. Bunu da proje klasörlerine sağ tıklayarak Create Folder seçeneği ile yapabiliriz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde benim geliştirdiğim bir oyunun klasörlerini görebiliriz. İki farklı asset klasörünü AssetStore’dan indirdim ve bunlar da proje klasörleri arasında görünüyor. Create komutu ile oluşturduğum Script klasörü henüz içerisinde bir dosya bulunmadığından içi boş ikonla geliyor. Bu klasörün içerisine girip Create C# Script komutunu seçtiğimde ise aşağıdaki gibi bir görüntü oluşuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder